Lauantaina 24.10 valmistunut Helsinkiläisen PPJ jalkapalloseuran uusi kuplahalli Jätkäsaaressa on hieno esimerkki viime vuosina ympäri Suomea nousseista ylipainehalleista, jonka ainutlaatuinen muotoilu ja valoaukot luovat yhdessä näyttävän kokonaisuuden. Ylipainehalli sopii hyvin haastaviin pohjoismaisiin ilmasto-olosuhteisiin ja hallin tekniikka edustaa huippumodernia osaamista.

Marraskuussa toimintansa aloittavan hallin kenttä on täysimittainen 64 x 100 metrin jalkapallokenttä, jonka lisäksi hallista löytyy kuntosalilaitteita, sekä säilytystilaa. Hallin kaksihuippuinen muoto on ensimmäinen malliaan Suomessa, joka näyttäytyy diagonaalisuunnista tarkasteltuna kahtena erillisenä massana. Ilmiö pienentää hallin valtavuutta, ja auttaa hallin sopeuttamisessa lähiympäristöön.

Hallin suunnittelussa oli keskeisenä tavoitteena luoda korkeatasoinen ja tyylikäs ratkaisu, joka sopisi mitta- ja korkeussuhteiltaan Jätkäsaareen, mutta säilyttäisi alueen omaleimaisen tyylin.

Kokonaismuoto on sulavasti kaareutuva, ja edistyneiden toteutusratkaisujen avulla on varmistettu, ettei pintaan synny poimuja tai kulmikkuutta. Kaareutuva muoto yhdistyy luontuvasti Jätkäsaaren merelliseen maisemaan. Halliin saadaan luonnonvaloa sen pintaan ommeltujen valoa läpäisevien kangaskappaleiden kautta, ja valoaukkojen eri koot hallin eri osissa vahvistavat hallin kahtiajakoa. Pinnan kuvio on saanut inspiraationsa PPJ:n pelipaiden vinokuviosta.

Projektiin sopivan toteutusmuodon valintaa haastoi hankkeen kireä aikataulu, haastava suunnittelukohde, sekä vaativat toteutusratkaisut. Allianssiin päädyttiin sen mahdollistaessa hankkeen läpiviennin kannalta keskeisen sujuvan vuorovaikutuksen hankkeen eri osapuolien välillä. Rakennushankkeiden yhteistoiminnan vaikeuduttua pandemian myötä, toi hankemuodon mahdollistama vaivaton yhteistyö hankkeelle rutkasti lisäarvoa.

PPJ Jalkapallohalli -allianssiin kuuluu tilaajaosapuoli PPJ Jalkapallohalli Oy sekä palveluntuottajaosapuolet Saltex Oy ja JKMM Arkkitehdit Oy. Vison Oy toimi hankkeessa allianssitoteutuksen konsulttina.