Tammelan stadionkorttelin allianssin toteutussuunnitelma on hyväksytty Tampereen kaupunginhallituksen kokouksessa ja hankkeessa siirrytään toteutusvaiheeseen. Rakennustyöt on tarkoitus aloittaa heinäkuussa 2021 ja koko hankkeen on tarkoitus valmistua vuoden 2023 lopussa.

Hankekokonaisuus muodostuu jalkapallokentästä, katetusta katsomorakenteesta ja stadionin ympärille rakentuvasta korttelista. Stadionilla on katsomopaikkoja yhteensä noin 8 000 kappaletta. Hankkeen arvioitu pinta-ala on 21 854 m2 ja sen kustannusarvio on 28,4 milj. euroa. Tampereen kaupungin rakennuttamasta Tammelan stadionista tulee Suomen ensimmäinen kaupungin keskustassa sijaitseva suuren kokoluokan jalkapallostadion.

Hanke toteutetaan neljänä erillisenä rakennusosaprojektina, joiden päätoteuttajina toimivat Pohjola Rakennus ja YIT. Kaikkien osaprojektien hankesuunnittelusta vastaa arkkitehtikilpailun voittanut JKMM Arkkitehdit Oy. Integroitu projektitoimitus mahdollistaa stadionkorttelin osaprojektien samanaikaisen rakentamisen. Stadionkortteli rakennetaan nykyisen Tammelan pallokentän tilalle, joka korvataan asemakaavan ja tarveselvitysten mukaisesti uudisrakennuksella.

Uudesta stadionkorttelista saadaan arkikäyttöön lukuisia etuja, jotka hyödyttävät ja elävöittävät koko stadionin ympäröivää aluetta. Stadionille myönnettiin erillinen rahoitus taidehankintaa varten. Taidetyöryhmän valitseman taitelijaparin tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa stadionin katsomon alakattoon tuleva valokuvataideteos.

Euroopan jalkapalloliitto UEFA on myöntänyt hankkeelle miljoona euroa investointiavustusta. Myös opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt hankkeelle valtionavustusta 750 000 euroa.

Vison on toiminut hankkeen projektikonsulttina sen alusta saakka. Hankkeen LVI-suunnittelusta vastaa Granlund Tampere Oy ja rakenne- ja sähkösuunnittelusta Ramboll Finland.

Hankkeesta lisää
Pohjola Rakennus: https://www.pohjolarakennus.fi/kodit/tampere/tammelan-uusi-stadion/
Tampereen kaupunki: https://www.tampere.fi/asuminen-ja-ymparisto/kaavoitus/asemakaavoitus/tammelanstadion.html

Tampereen kaupungin päätös: https://www.tampere.fi/tampereen-kaupunki/ajankohtaista/tiedotteet/2021/05/31052021_10.html

Kuva: Pohjola Rakennus