Kesällä valmistunut Keravanjoen yhtenäiskoulu on lähes tuhannen oppilaan monitoimitalo, jonka ratkaisuissa korostuvat ympäristöystävällisyys, energiatehokkuus sekä muuntojoustavuus. Allianssimallilla toteutetusta hankkeesta on näyttävä juttu uudessa Projektiuutiset-lehdessä.

Keravanjoen yhtenäiskoulu on Suomen ensimmäinen ilman minkäänlaisia suunnitelmia käynnistetty allianssihanke. Hanketta raamittivat keväällä 2017 vain tarve ja tontti, syksyksi 2021 suunniteltu valmistuminen ja alustava 34 milj. euron budjetti. Kunnan johto halusi kuitenkin toteuttaa hankkeen allianssimallilla ja kokeilla eri osapuolten aikaista osallistamista ja hyödyntämistä heti hankkeen alusta. Lisäksi hankkeessa oli tarve hyödyntää eri osapuolia uuden opetussuunnitelmaa mukaisten terveellisten ja turvallisten tilojen toteuttamiseksi.

Hankinnan suunnittelu käynnistettiin Visonin johdolla syksyllä 2017. Totutusta allianssin muodostamisesta poiketen, hankkeessa päädyttiin tekemään kolme eri hankintaa ja hankkimaan peräkkäin erikseen arkkitehtitoimistovetoinen suunnitteluryhmä ja pääurakoitsija sekä talotekniikan suunnittelusta ja toteutuksesta vastaava ryhmittymä. Lisäksi tarjousneuvotteluvaiheessa kokeiltiin uutta menettelyä, jossa kaksi suunnitteluryhmä ja kaksi päätoteuttajakandidaattia laitettiin toimimaan keskenään ristiin samoissa työpajoissa. Prosessi toimi hyvin ja toi aivan uudenlaista säpinää työpajatyöskentelyyn.

Keravan allianssihankkeen toteuttivat kaupungin kumppaneina Lukkaroinen Arkkitehdit Oy, WSP Finland Oy, talotekniikkasuunnittelusta ja energiatehokkuuskonsultoinnista vastannut Granlund Oy sekä YIT Rakennus Oy ja Caverion Suomi Oy.

Hankkeen kehitysvaihe käynnistettiin hankesuunnittelulla, jonka laadittiin ensiksi kunnan päätettäväksi vertailu vanhan koulun peruskorjaamisesta ja laajentamisesta tai uudisrakentamisesta. Uudiskohteen kehitysvaiheen käynnistämisestä päätettiin keväällä 2019.

Kaksikerroksisen kohteen bruttoalaksi muodostui 10 900 m2 ja hankkeen toteutuneet kustannukset olivat 37 milj. euroa. Näyttävien tilojen monikäyttöisyys mahdollistaa uudistetun opintosuunnitelman mukaisen opetuksen ja tilojen monipuolisen hyödyntämisen. Tilojen suunnittelussa on myös varauduttu niiden muunneltavuuteen kevyiden kalusteiden ja materiaalivalintojen avulla.

Poikkeuksellinen hanke toteutui kehitysvaiheen viivästyksistä huolimatta aikataulussa ja se alitti tavoitekustannuksensa. Erityismaininnan hanke ansaitsee myös sen yhteistoiminnallisesta suunnittelusta, johon osallistettiin sekä monitoimitalon henkilöstö että käyttäjät.

Vison toimi hankkeen konsulttina sen toteutusmuodon suunnittelusta kehitysvaiheen käynnistämiseen ja toteutusvaiheen sopimusten viimeistelyyn.