Visonin data-asiantuntijoiden Sofia Moilasen ja Samppa Roimelan työnkuva on pitkälti ongelmien ratkomista ’speksaamalla ja värkkäämällä’. Asiakkaalta saatavaa dataa kootaan, muokataan ja koostetaan käyttäjän tarpeita vastaavaksi ymmärrettäväksi kokonaisuudeksi.
Rakennushankkeilla tämä tarkoittaa yleensä digitaalista tilannekuvaa, joka on oikein hyödynnettynä erinomainen johtamisen apuväline työmaalla. Tilannekuvasta voidaan muodostaa ajantasainen käsitys työmaan kokonaistilanteesta, kuten töiden etenemisestä, materiaalikuormien saapumisesta ja budjetista. Sen avulla voidaan myös paikantaa työmaan häiriöitä niin, että ongelmakohtiin voidaan reagoida mahdollisimman nopeasti.
”Oleellista tässä meidän hommassa on tietää, mitä rakennusprojektissa oikein halutaan saada selville ja minkä mittaamista siihen tietoon käsiksi pääseminen edellyttää”, Samppa kertoo.
Ideaalein tilanne näille lähtökohdille olisi se, että tilannekuvaa voitaisiin alkaa rakentamaan yhdessä jo heti rakennushankkeen alussa. Silloin tilannekuvan rakentajilla on läpi hankkeen käsitys keskeisistä asioista ja mitattavista muuttujista eli tilannekuva palvelee rakennustyömaata ja vastaa sen tarpeisiin. Usein data on kuitenkin jo valmiina hankkeella ja tilannekuvan kasaaminen alkaa oikean datan etsimisestä ja tunnistamisesta.
Korjailua, täydentämistä ja kiinni saamista
Asiakkaalla vietettävät päivät tarkoittavat sitä, että Samppa ja Sofia työskentelevät fyysisesti hankkeen yhteisellä toimistolla eli big roomilla. Suurin osa työstä on sitä, että olemassa olevia tilannekuvia korjaillaan ja kehitetään eteenpäin työmaan edistymisen ja asiakkaan toiveiden mukaan.
”Sanoisin, että noin 80 prosenttia työajasta menee niin sanotusti datan kiinniottoon ja sen oikeaan muotoon viemiseen. Loput 20 prosenttia on sitten sitä, mikä tulee varmaan suurimman osan mieleen sanasta datakonsultointi: erilaisten tilasto- ja kuvantamisohjelmistojen pyörittelyä”, Samppa kertoo.
Samppa ja Sofia käyttävät töissään erilaisten palveluiden yhdistelmiä, mutta pääsääntöisesti tilannekuvat suunnitellaan Mirossa ja tuotetaan Power BI:ssa. Käytettyihin muihin ohjelmiin ja niiden painotuksiin työarjessa vaikuttaa paitsi hankkeen tavoitteet ja tavat, myös omat mieltymykset. Esimerkiksi Samppa tykkää taulukointiohjelmista ja Sofia keskittyy mielellään datan visuaaliseen esitysmuotoon.
”Olen visuaalinen ihminen ja tykkään keskittyä digitaalisissa tilannekuvissa nimenomaan siihen, miltä ne näyttävät. Minua kiinnostaa asioiden ilmaiseminen selkeästi ja niiden jakaminen niin helposti kuin mahdollista”, Sofia kertoo.
Data-asiantuntija auttaa hankkeen kaikkia osapuolia
Konsultti paitsi luo ja kehittää näiden alustojen muodostamaa tilannekuvakokonaisuutta, myös neuvoo ja auttaa niiden käyttämisessä. Yhteisessä toimistotilassa kynnys nykäistä hihasta on matalampi, ja Samppa sanookin auttavansa mielellään myös erilaisten IT-pulmien kanssa.
Sekä Samppa että Sofia toivovat pystyvänsä tarjoamaan ratkaisuita yksittäisten rakennushankkeiden lisäksi myös koko rakennusalalle. RAIN3- ja IPT4-kehityshankkeiden piloteissa mukana oleminen tarjoaa mahdollisuuksia tähän.
”Esimerkiksi IPT4-hankkeen piloteissa kehitetään vakioitua tilannekuvaa, eli pelkistettyä yleiskuvaa, jota voitaisiin lähtökohtaisesti hyödyntää kaikissa hankkeissa. Oikein toimivana tämä palvelisi kaikkia rakennusalan tekijöitä”, Sofia kertoo.
Oli kyse sitten vakioinnista, oikeiden ikonien valitsemisesta tilannekuvan kuluseurantalokiin tai vaikka tietyn tiedoston sijainnin etsimisestä, palkitsevinta on täsmällisesti ja juuri oikeaan aikaan tarjottu apu.
”Parasta tässä työssä on se, että pystyy helpottamaan toisen työpäivää”, Sofia jatkaa.
Lisätietoja:
- Sofia Moilanen, konsultti, p. 045 650 1890, sofia.moilanen@vison.fi
- Samppa Roimela, konsultti, p. 044 504 8951, samppa.roimela@vison.fi
- IPT- ja RAIN3-hankkeet