Valmentamisella pyritään parantamaan yksilöiden, tiimien ja organisaatioiden suorituskykyä. Sen painopiste on opettamisen sijaan oppimisen ja onnistumisen tukemisessa. Lean-filosofia kannustaa asioiden ja toimintatapojen jatkuvaan kyseenalaistamiseen ja parantamiseen, johon valmentaminen luo edellytyksiä.

Visonin lean-rakentamiseen liittyvien valmennusten teemoja ovat lean-johtamisen ja –periaatteiden lisäksi mm. yhteistoimintavalmennukset, Last Planner System, tahtituotanto ja Target Value Delivery. Visonin valmennuksista vastaa instituuttiliiketoiminta, jonka johtajaksi nimitettiin viime syksynä Sari Koskelo.

“Koen, että niin yrityksen kuin koko toimialankin osaamistason parantamisen kannalta valmentamisella on yhtä tärkeää laajentaa osaamispohjaa, vahvistaa osaamisen terävintä kulmaa ja syventää jo olemassa olevaa osaamista”, Sari kertoo.

Kulttuurinmuutos lähtee paremmista toimintamalleista

Valmentajan kassista löytyy yleensä ainakin värikkäitä tarralappuja ja tusseja. Lisäksi siellä on usein kasapäin legopalikoita ja saattaapa sieltä löytyä myös sorsapilli. Visonin tarjoamat valmennukset ovat luonteeltaan toiminnallisia ja erilaisten harjoitusten kautta konkreettisesti kiinni arjessa. Paras tapa sisäistää uusi toimintamalli, kuten päivittäisjohtaminen tai tilannehuoneen pystyttäminen, on päästä mahdollisimman nopeasti kokeilemaan sitä itse.

Vaikka valmennuksissa usein harjoitellaan jonkun tietyn osa-alueen tekemistä, sillä pyritään aina laajempaan ajattelun muutokseen.

”Jos valmennuksessa työstetään esimerkiksi arvovirtakuvausta, ei osaamisen kehittyminen tietenkään rajoitu kuvauksen tekemiseen. Työstöissä kehitetään lähtökohtaisesti osallistujien omaa ajattelua ja toimintaa, ja sitä kautta tavoitellaan vaikuttavuutta monella eri tasolla”, Sari kertoo.

Johtaja luotsaa uuteen toimintamalliin sitoutumista

Pelkkä yksittäinen valmennustilaisuus tuo harvoin merkittävää tulosta. Sillä voidaan kuitenkin istuttaa uuden toimintamallin siemen, joka johtaa parhaimmillaan positiiviseen kulttuurinmuutokseen. Muutoksen tekeminen vaatii aina uskallusta toimia eri tavalla ja sitoutumista prosessin läpiviemiseen.

Projektissa ja organisaatiossa osaajien valmentamisesta ja kulttuurinmuutoksen edistämisestä vastaa usein johtaja. Hänen tärkein tehtävänsä muutosprosessissa on ymmärtää, tukea ja mahdollistaa muutos.

”Valmentamisen vaikuttavuuden kannalta on oleellista saada valmennettavat asennoitumaan myönteisesti uuteen toimintamalliin. Jonkun täytyy olla se voima, joka vie tätä haluttua muutosta eteenpäin”, instituutin liiketoimintajohtajana aiemmin toiminut, kokenut lean-valmentaja Tarja Merikallio kertoo.

Täytyykö yrityksen jatkuvasti ostaa ulkopuolista valmennusta, jotta jatkuvaa parantamista voi tapahtua? Lyhyesti vastattuna, ei tarvitse. Hyödyllisen tiedon jakamisen lisäksi valmentamisen ideologian ytimessä Visonilla on ajatus edellytysten luomisesta yleisen osaamis- ja suoritustason parantamiselle.

”Olemme valmentajina tukemassa ja edistämistä nimenomaan sitä, että valmennuksen jälkeen organisaatioilla ja projekteilla olisi edellytykset itsenäiseen valmentamiseen. Vauhditamme siis asiakkaiden omaa kehittämistä”, Tarja jatkaa.

Tarvitsisitteko te vauhtia projektinne tai yrityksenne kehittämiseen? Laita viestiä meille!

Sari Koskelo
liiketoimintajohtaja
p. 040 419 494
sari.koskelo@vison.fi

Tarja Merikallio
partner
p. 050 434 8335
tarja.merikallio@vison.fi